Een huis kopen met Nationale Hypotheekgarantie

De Woningmarkt begint eindelijk weer aan te trekken, in sommige regio's is zelfs sprake van prijsstijging. Ook de hypotheekrente staat op een zeer laag peil. Kortom, de tijd lijkt aangebroken om een eerste eigen huis of een doorstroomwoning te gaan kopen. Het kopen van een eigen huis is een grote uitgave. Slechts een enkeling kan het af zonder hypothecaire lening. Met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is dat voor meer mensen bereikbaar. De maximale lening waarvoor u NHG kunt aanvragen, gaat echter per 1 juli 2014 omlaag. Wilt u nog van de hogere grens profiteren, moet u er snel bij zijn.
 
Laat u vooraf goed informeren op hypotheekgebied. Er zijn veel aanbieders op de markt. U kunt kiezen voor een landelijke bank maar ook voor een verzekeraar, pensioenfonds of zelfs een buitenlandse bank. Voor alle geldverstrekkers geldt hetzelfde, ze zijn op zoek naar maximale zekerheid ter indekking van hun eigen positie. Die zekerheid biedt de Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een landelijk werkend fonds waarbij elke aangesloten huizenkoper een bedrag (de NHG provisie) in een grote pot stort. Deze pot fungeert als buffer voor huiseigenaren die min of meer buiten hun eigen schuld de hypotheeklasten niet langer kunnen betalen. Hierbij moet u denken aan het verliezen van uw baan, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding etc.
De geldverstrekkers zijn dol op de NHG. Zij weten, aangezien ze op voorhand al weten dat ze aan een hypotheek gedekt door de NHG nooit een dubbeltje tekort zullen komen. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning staat namelijk borg voor u. In ruil voor deze extra zekerheid kunt u tot wel 0,7 % korting krijgen op de gangbare hypotheekrente.
 
Helaas komen niet alle woningen in aanmerking voor de NHG. Zo moet bijvoorbeeld de bouwkundige staat goed zijn. Ook geldt er een maximale koopprijs van € 273.000,-- en een maximale lening van € 290.000,--. Per 1 juli 2014 gaan de bedragen qua koopsom en maximaal te lenen bedrag helaas omlaag. De NHG geldt dan alleen nog maar voor huizen met een koopsom tot € 250.000,-- en een maximale lening van € 265.000,--.
Haast is dus geboden als u nog wilt profiteren van de huidige ruime regeling. Zeker nu de crisis op de woningmarkt voorbij lijkt te zijn, zal het steeds lastiger worden een huis te vinden dat binnen de nieuwe regels past. De premie die u voor het afsluiten van een NHG lening betaalt, is ook nog fiscaal aftrekbaar. Als er bij u al plannen leven voor het kopen van een huis in de prijsklasse tot € 273.000,-- dan loont het zeker om nu toe te slaan.
 
Laat u voorlichten over uw mogelijkheden. Heeft u eenmaal het juiste huis gevonden neem dan contact met ons kantoor op. Wij gaan dan ons uiterste best doen het huis tijdig op uw naam te zetten.

Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie